Tweedehands winkelen

Het mag geen geheim meer zijn dat ik een groot liefhebber ben van gebruikte spullen en, zeker als het op mode aankomt, koop ik liever tweedehands dan nieuw. Ik doe dit uit overtuiging. Omdat ik ervan overtuigd ben dat het juist en belangrijk is. Omdat ik er van overtuigd ben dat kleine “bijdragen” ook bijdragen aan het grote plaatje. Maar – en dat brengt ons bij het onderwerp van dit artikel – de laatste tijd heb ik mezelf kritisch nagedacht over het onderwerp tweedehands shoppen en kwam onlangs tot de conclusie: niet alles wat blinkt is goud.

Tweedehands cool vinden is een voorrecht

Over dit aspect heb ik al nagedacht in een Instagram-post, misschien heb je het gelezen.

Maar aangezien ik het erg belangrijk vind, zou ik het hier graag nog een keer willen opnemen. Het gaat om de kwestie van privileges. Tweedehands kopen is niet per se een voorrecht om mee te beginnen. Maar om daardoor als cool, milieubewust en individueel te worden beschouwd. Als ik gebruikte kleding koop, maak ik me geen zorgen of ik in de ogen van sommige mensen misschien zielig, arm of zelfs asociaal overkom. Ik doe het met een zuiver geweten en krijg er meestal erkenning voor. Omdat het zo inspirerend, voorbeeldig en gewoon GOED is. De situatie is echter totaal anders voor mensen voor wie Second Hand geen alternatief is, maar de enige optie. Ik heb het over mensen die zich geen nieuwe kleren kunnen veroorloven en die uit noodzaak gebruikte kleren kopen. Zodra iemand tweedehands MOET kopen (en niet zoals ik KAN), komt hij in een klassiek discriminerende lijn die – hand op hart – iedereen van ons kent. Ik denk dat er geen enkele manier is waarop de alleenstaande moeder van drie trots pronkt met haar nieuwste doorverkoop op Instagram.

De angst voor afwijzing, spot en regelrechte laster is waarschijnlijk veel te groot. Als deze gedachten u totaal vreemd zijn, gefeliciteerd – u lijkt net zo bevoorrecht te zijn als ik. Dat is zeker niet verwerpelijk. Maar je moet je bewust zijn van je privileges en ze idealiter gebruiken om andere (gemarginaliseerde) mensen ermee te helpen.

Tweedehands winkelen voedt snelle modewinkels

Die stof tot nadenken kreeg ik van het tijdschrift Brigitte Be Green {advertentie zonder bestelling}, respectievelijk een redelijk goed (en kritisch artikel) over de aankoop van gebruikte kleding door Anna Schunck, dat erin is gedrukt. Ik heb er zelf nog nooit over nagedacht, maar ik vind het bezwaar absoluut logisch: door vrolijk andermans kleding te kopen op rommelmarkten en op de bekende platforms, kunnen we hun volgende snelle mode-aankoop financieren! Deze uitspraak geldt natuurlijk niet voor iedereen die zijn kleding een nieuw thuis wil aanbieden. Maar ik dacht: vooral als v. een. Er zijn snelle modelabels en seizoensgebonden trendartikelen te koop, ik zou het waarschijnlijk niet moeten kopen. Ik vind de gedachte dat mijn geld uiteindelijk zou kunnen vloeien naar de bedrijven die ik niet langer wil steunen, behoorlijk vernederend. Daarom zal ik in de toekomst meer aandacht besteden

Tweedehands legitimeert geen overbodige consumptie

Half januari, toen we allemaal nog dachten dat 2020 HET jaar zou worden voor een nieuw begin, grote plannen en tuinfeesten, besloot ik te oefenen zonder te doen. Mijn ambitieuze plannen: koop alleen iets als ik het ECHT nodig heb. (Je kunt de gerelateerde blogpost hier vinden.) Ik doe het eigenlijk heel goed, maar ik realiseer me ook: als ik de mogelijkheid heb om iets tweedehands te kopen (of het nu kleding is, een nieuwe Filofax of een dom gsm-hoesje met een schouderband – ja, ik had het nodig!), Typ dan Ik krijg mijn PayPal-wachtwoord sneller op mijn smartphone dan ik zou willen. Ja, ik beken: ik ben een slachtoffer. Een slachtoffer van mijn eigen consumptie. Het is natuurlijk zo veel beter om geen nieuwe dingen te kopen, maar tweedehands te kopen. Strikt genomen geldt deze stelregel echter alleen als we echt iets nodig hebben. Als we uit verveling, uit impuls of omdat iets momenteel trending is, kopen, dan is het “preloved” label strikt genomen een goed gezicht voor het slechte spel. Een soort private greenwashing die we niet gebruiken om klanten voor de gek te houden, maar onszelf. Het doet nogal pijn om erover na te denken, nietwaar?

Tweedehands mode sluit vaak mensen met overgewicht uit

Dit punt wordt keer op keer besproken in mijn Instagram-bubbel: gebruikte kleding kopen om de planeet te redden? Ja graag! Maar wat moet ik doen als de onderdelen die ik mooi vind en die ik zou kunnen gebruiken niet in mijn maat zijn? Het is geen geheim dat mensen met overgewicht met kledingmaten die niet als de “norm” worden beschouwd, een moeilijkere tijdrovende mode hebben. Onlangs heeft een grote keten met een “&” in zijn naam naam gemaakt omdat het het hele grote maten-segment uit winkels verbood en het alleen online aanbood. Maar deze bouwplaats zou hier niet de focus moeten zijn. Wat voor mij belangrijk is, is dat tweedehands mode vaak mensen met overgewicht uitsluit. Hoewel er op de gangbare online platforms vaak een redelijk redelijke selectie is in maat 46 en hoger, ziet het aanbod in winkels er vaak slechter uit. Ik begin liever niet met de plus size aanbiedingen in hippe vintage boetieks. Het mag duidelijk zijn dat deze naar nul gaan en dat mensen met overgewicht categorisch worden uitgesloten.

Tweedehandsfans discrimineren mensen in nood

Toen ik nog in Erfurt woonde, ging ik graag zo nu en dan naar het Stöberhaus – een “tweedehandswinkel” van de gemeentelijke nutsbedrijven {adverteren zonder contract} – en ging daar op jacht naar tweedehands schatten. Ik was me er echter niet van bewust dat deze vooral bedoeld waren voor mensen met een laag inkomen en dat ik ze letterlijk onder hun neus vandaan rukte. Tegenwoordig kijk ik met andere ogen naar sociale warenhuizen. Waar gebruikte items expliciet worden aangeboden voor de behoeftigen, kan ik het niet meer eens zijn met mijn geweten om schaamteloos toe te slaan. Zeker: tweedehands is er voor iedereen. Maar waar ik dingen koop die ik graag zou willen hebben en die anderen dringend nodig hebben, zal ik in de toekomst terughoudend zijn.