Tuinmeubelen – beschermd naar de winter!

Wanneer de tuin zijn mooiste herfstjurk toont en de temperaturen langzaam maar zeker de vorst naderen, wordt het zitten en vertoeven op het terras steeds oncomfortabeler: tijd om na te denken over winterverblijf voor de tuinmeubelen!

1. Weerbestendig betekent niet wintervast

We geven toe, het is gewoon verleidelijk om de winter langzaam naar binnen te laten sluipen en de tuinmeubelen gewoon buiten te laten staan. In het vroege voorjaar kun je zien hoe ze de winter hebben overleefd, misschien een beetje schoonmaken en de tuinstoel en tuintafel schitteren in nieuwe pracht. Helaas zijn maar weinig tuinmeubelen echt winterbestendig: tuinstoelen, grills, parasols en tuintafels zijn weerbestendig, dus ze kunnen zomerse buien en zonneschijn weerstaan, maar ze zijn niet voorbereid op de constante vochtigheid tot nattigheid in combinatie met meestal strenge vorst. Voortdurend vochtig hout verhoogt de vezels, zodat korstmos en mos goed kunnen vasthouden en grappig over de zitting en het tafelblad groeien. Beton neemt vocht op als een spons en doet pijn als de vorst komt: het water bevriest, zet uit tot ijs en blaast het beton poriën voor poriën tot de fijne scheurtjes lelijke schilfers worden. En de grote temperatuurverschillen tussen de ijskoude ’s nachts en de opwarmende zonnestralen’ s middags trekken zelfs aan plastic en aluminium. Om nog maar te zwijgen van het winterse uitstrijkje dat alles bedekt …

2. Bij voorkeur droog koekje

Wie een wintertuin, overdekt terras of loggia heeft, kan met een gerust geweten achterover liggen en de winter laten komen – zolang het terras en de loggia maar echt droog en vorstvrij blijven! Alle anderen moeten nadenken over een droge, vorstvrije plek voor hun tuinmeubelen, je wilt immers niet jaar in jaar uit nieuwe tuinstoelen, ligstoelen en parasols kopen. Of het nu gaat om een ​​tuinhuisje, garage, bijgebouw of kelder – wij raden aan om de tuinstoel, bank en tuintafel met warm zeepsop schoon te maken voordat u ze opbergt. Met name vogelpoep heeft een corrosieve werking en tast zowel hout als verf aan. Hoewel teak graag een beetje olie gebruikt, moeten roestvlekken op metalen worden behandeld en beschermd met vernis. In principe mogen alleen droge tuinmeubelen en tuinaccessoires worden opgeborgen. In het bijzonder textiel zoals parasols, kussens of kussens hebben de neiging om lelijke schimmelvlekken te ontwikkelen na langdurige opslag.

3. Gebruik geen beschermhoes

Op veel plaatsen wordt er reclame gemaakt voor een beschermhoes, wat op zich geen slecht idee is om tuinmeubelen door de winter te halen. Een beschermhoes houdt echter alleen bladeren en vuil, regen en sneeuw buiten, maar niet tegen ijzige temperaturen en constant vocht. Het vocht kruipt eerder van onderaf onder de kap, waardoor de tuinstoel, bank, tuintafel en parasol niet meer kunnen drogen. Bovendien vormt zich condensatie als de winterzon sterker schijnt. Kortom, wie de beschermhoes neemt, moet ventileren in de winterzon (!), D.w.z. verwijder de beschermhoes en laat deze van binnenuit drogen.

4. Wintervaste tuinmeubelen

Slechts enkele fabrikanten vervaardigen tuinstoelen, ligstoelen, tuinbanken en tuintafels voor alle weersomstandigheden. Het Franse merk Fermob, dat al decennia lang openbare parken inricht, loopt voorop. Vooral hun designklassiekers, de tuinseries “Luxembourg” en “Bistro”, kunnen het hele jaar door op het terras of midden in de tuin blijven hangen. De Italiaanse fabrikant van metalen meubelen Emu is er ook trots op zijn tuinmeubelen te beschermen tegen alle weersomstandigheden:

Mis gegaan?

Uw beste wil voor duurzame winterverblijven is vernietigd door het begin van de winter? Wanhoop niet: veeg eerst de sneeuw weg, laat hem eventueel drogen in de zon en breng hem naar de droge winterverblijven. Terwijl metalen meubels meestal een paar dagen over de kou heen kunnen, zijn houten meubels meestal behoorlijk “krakend”: het vocht vervormt de balken, de winterse “smeer” tast het oppervlak ernstig aan. Als je open, eventueel geoliede houten meubelen buiten laat staan, gebruik dan een goede houtolie voor buiten voor teak meubelen en zorg voor het droge hout. Als er een vlek of lak is aangetast, helpt alleen een grondiger behandeling: licht schuren maakt oneffenheden glad. Gekleurde oppervlakken kunnen worden opgefleurd met een geschikt deur- en raamglazuur of hybride glazuur. Je moet de verf netjes maskeren, schilderen en laten drogen. Twee dunne verflagen aanbrengen is beter dan één keer dikke druppels maken! Ook al kost het tijd!