Russische Roulette

Kun je een overlevingskans vergroten door statistiek te gebruiken?

Russische Roulette is een spel dat over de hele wereld bekend is. Het wordt vaak geassocieerd met risico en dood. Geen wonder, want elke keer dat een speler de trekker overhaalt, gokt hij met zijn leven. Hoe werkt het en nog belangrijker: helpt het gebruik van statistieken je om te overleven?

Hoe werkt Russische Roulette?

De manier waarop Russische Roulette werkt is vrij eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een enkele kogel en een revolver. Eerst wordt de kogel in de revolver gedaan. Dan wordt de kamer rondgedraaid en vuren de deelnemers een revolver af die ze tegen hun slaap hebben geplaatst. Er zijn eigenlijk twee manieren waarop dit kan worden gedaan. Bij de eerste variant van Russische Roulette draaien en vuren twee deelnemers om de beurt de revolver. De kans dat je jezelf neerschiet is 1/6. Dit is dezelfde kans bij de tweede variant, waarbij de deelnemers het spel spelen zonder te respinnen. In dit geval verandert de oorspronkelijke kans dat iemand zichzelf neerschiet elke keer dat het pistool wordt afgevuurd.

Tragische incidenten

Zoals je wel kunt raden, loopt Russische Roulette niet altijd goed af. Een medisch onderzoek naar Russische Roulette schatte dat elk jaar ongeveer 24 mensen overlijden als gevolg van Russische Roulette. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger.

Onlangs vond een tragisch incident plaats op een bruiloft in een Russische plaats genaamd Astrakhan. Blijkbaar was de bruidegom in het bezit van een pistool. Een dronken vriend besloot het pistool te pakken en zette het tegen zijn slaap. Hij haalt de trekker over en overleeft het Russische Roulette spel. Niet iedereen in de zaal was hier blij mee. Op een video hoor je iemand zeggen: “Ben je gek?”. De schutter trok zich er niets van aan en zei: ‘Wie wil het doen?’. Degene die besloot zijn leven te wagen had geen geluk en het ging vreselijk mis. Het pistool ging af en de rubberen kogel van het pistool kwam van dichtbij in zijn hoofd terecht.  Hij overleefde het ongeluk, maar heeft hersenletsel en is verlamd.

Andere incidenten die in 2017 en 2018 gebeurden:

Maart 2017: Een 15-jarig Braziliaans schoolmeisje schoot zichzelf dood toen ze Russische Roulette speelde met een vriend.
Maart 2017: Een 28-jarige man uit Colombia trok het verliezende schot tijdens het spelen van Russische Roulette en overleed aan zijn verwondingen.
Juni 2017: Een 13-jarige jongen uit Ohio overleed tijdens het spelen van Russische Roulette met zijn vriend. Het is niet bekend of hij zich bewust was van het feit dat het pistool geladen was.
Juli 2017: Een 18-jarige jongen schoot zichzelf dood toen hij een pistool tegen zijn slaap zette toen hij Russische Roulette speelde met zijn vrienden.
Januari 2018: Een Amerikaanse tiener die in Oregon woont, schoot zichzelf dood tijdens het spelen van Russische Roulette Een spel van leven en dood: de statistieken.

Russische Roulette is duidelijk een spel van leven en dood

Misschien denk je dat elke keer dat iemand de trekker overhaalt de kans dat je sterft toeneemt. De eerste keer is de kans 1/6 en de zesde keer 1/1. Dus je wilt zeker niet de laatste zijn! Dit is een verkeerde gedachte. Je moet je realiseren dat iemand anders zich al kan hebben doodgeschoten. De kans is eigenlijk altijd 1 op 6.