Elektrische vloerverwarming versus conventionele vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt voor warme voeten en een aangenaam binnenklimaat. Een elektrische kachel als dunne verwarmingsmat of verwarmingsfolie kan zelfs later worden geïnstalleerd. De voordelen van vloerverwarming zijn bekend en daarom hebben de meeste nieuwe gebouwen tegenwoordig ook deze vorm van verwarming. Bezit u echter een ouder pand, dan heeft u het vaak zonder vloerverwarming moeten stellen omdat de daaropvolgende plaatsing niet of slechts met onevenredig veel inspanning kon worden uitgevoerd. De nieuwe elektrische kachels voor de vloer veranderen dat.

Dus als u renoveert of alleen vloerverwarming in sommige ruimtes (bijvoorbeeld in de badkamer of keuken) wilt als aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem, dan is vloerverwarming elektrisch precies wat u zoekt.

Elektrische Vloerverwarming

De elektrische vloerverwarming wordt direct onder de vloerbedekking gelegd met behulp van dunne speciale matten. Speciaal voor laminaat- en parketvloeren zijn zogenaamde verwarmingsfolies verkrijgbaar. Beide systemen, verwarmingsmatten en verwarmingsfolies, bevatten zeer dunne verwarmingsgeleiders, die de warmte die wordt gegenereerd door de stroom die er doorheen stroomt, verdelen. Moderne verwarmingskabels zijn tegenwoordig slechts drie millimeter dik.

Meestal worden dunbedverwarmingsmatten gebruikt waarin de verwarmingskabels al zijn verwerkt. De dunne matten hoeven dan alleen nog maar netjes onder de vloerbedekking te worden gelegd. Maar wees voorzichtig: conventionele vloerbedekking is in principe niet geschikt voor elektrische vloerverwarming – het absorbeert een groot deel van de warmte. Speciale tapijten die ook geschikt zijn voor vloerverwarming zijn echter verkrijgbaar bij speciaalzaken. De verwarmingsmatten zijn in principe geschikt voor alle vloerbedekkingen die geschikt zijn voor vloerverwarming.

Verwarmingsfolie kan ook gebruikt worden voor laminaat en prefab parket, dit heeft een extreem lage opbouwhoogte. Maar ook hier moet worden opgemerkt dat niet elk laminaat en parket hiervoor geschikt is. Laat ons u hierover adviseren bij het kopen van laminaat en parket. Wat is het verschil met conventionele vloerverwarming, die is aangesloten op het verwarmingssysteem en waar verwarmd water doorheen stroomt? Naast de reeds genoemde mogelijkheid van eenvoudige montage achteraf, moet in het bijzonder het volgende worden uitgelegd: Elektrische vloerverwarming op basis van verwarmingsmatten of verwarmingsfolies is geschikt voor kamertemperatuurregeling, maar is geen volledig verwarmingssysteem!

Het mag alleen een conventioneel verwarmingssysteem ondersteunen voor een beperkte ruimte en tijd om het welzijn van de bewoners te vergroten. Omdat de vloerverwarming elektrisch wordt bediend, kost elke verwarmingsminuut ook elektriciteit, dus geld. Het meest effectief is de gerichte activering van de vloerverwarming via een thermostaat en een timer. In de badkamer is het bijvoorbeeld voldoende om de vloerverwarming aan te zetten voor een douche of een gezellige badkamer. Tegels zijn ook de beste manier om warmte op te slaan in de badkamer.

Als je vloerverwarming laat aanleggen

Het nadeel is natuurlijk dat er best wel wat rotzooi van komt als je in huis wat lat veranderen, en vaak moet er dan na de tijd opnieuw geschilde worden. De schilder helpt je daar natuurlijk graag mee.