Elektrische boiler

Staat u graag ’s avonds onder de warme douche en wast u uw dagelijkse beslommeringen van u af? Goed voor je! Maar pas op: als je warme water uit een boiler komt, is dit ritueel misschien niet zo gezond als je denkt. Oude of onregelmatig onderhouden ketels bevatten vaak sporen van Legionella, die bij een verzwakt immuunsysteem schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bovendien zijn verouderde boilers echte energievreters.

Elektrische boiler – wat is het?

Een apparaat dat kan worden gebruikt om warm of heet water in het huishouden te genereren, wordt een elektrische boiler genoemd. Pas als je de waterleiding aanzet omdat je onder de douche warm water nodig hebt, stroomt het water door de boiler en wordt het daarbij opgewarmd. Een oude badkachel of een kokend waterapparaat zijn slechts twee voorbeelden van een boiler. Er zijn elektrische boilers in veel verschillende maten.

Er zijn kleine boilers die warm water leveren bij de gootstenen of wasbakken en middelgrote boilers die een heel huishouden van warm water voorzien. Er zijn drukvaste en niet-drukketels. In de regel wordt het water verwarmd met gas of elektriciteit. Als een ketel vervangen moet worden, dient dit te gebeuren door professionele installateurs.

Tegenwoordig kunt u zowel in uw vertrouwde bouwmarkt als via een bijbehorend postorderbedrijf een nieuwe boiler kopen.

Hoe werkt een elektrische boiler?

Als het water in de ketel elektrisch wordt verwarmd, wordt een elektrisch verwarmingselement geïnstalleerd, dat bestaat uit een geleider in een metalen buis. Er zit ook een sensorbuis in de ketel die als temperatuursensor fungeert om ervoor te zorgen dat de watertemperatuur correct is. Dit stel je in met de bijbehorende draaiknop. Het koude water wordt naar de boiler eronder geleid. Omdat heet water lichter is dan koud water, verzamelt het zich bovenaan en wordt het daar afgevoerd. Een moderne boiler heeft meestal thermische isolatie om het stroomverbruik te verminderen.

Elektriciteit besparen met een boiler?

Als u momenteel uw warm water verwarmt met een oude boiler, kan het de moeite waard zijn om in een nieuwer model te investeren. Als het apparaat helemaal niet of onvoldoende geïsoleerd is, moet het het water veel vaker opwarmen. Nieuwe boilers voldoen aan de EU ErP-richtlijn en zijn bijzonder zuinig met energie. Een te grote ketel moet ook vervangen worden: hoe minder water er op lange termijn verwarmd en warm gehouden moet worden, hoe lager je elektriciteitskosten. Op lange termijn kunt u het stroomverbruik aanzienlijk verminderen met een nieuwe ketel.

Hoeveel elektriciteit verbruikt een Elektrische boiler? Wil je precies weten of het de moeite loont om je boiler te laten vervangen, dan moet je het werkelijke stroomverbruik meten. De meeste ketels die het bad of de douche van warm water voorzien, zijn permanent op het lichtnet aangesloten. Bij deze ketels kun je het verbruik niet zelf meten. Als je in de badkamer of keuken een kleine boiler hebt geïnstalleerd die via een stekker en stopcontact van stroom wordt voorzien, meet je eenvoudig het verbruik met een energiemeter. Het kan de moeite waard zijn om een ​​professional deze controle uit te laten voeren. Alleen een geschoolde installateur heeft de nodige specialistische kennis en ervaring om de gemeten waarden correct te interpreteren. Hij kan u zeker vertellen of uw oude boiler het nog goed doet of aan vervanging toe is.