De kaasfondue

Welke kaas voor fondue wordt gebruikt, verschilt van regio tot regio. Traditioneel worden vaak ten minste twee soorten Zwitserse kaas gebruikt, die worden samengesmolten in warme witte wijn.

In klassieke recepten bevat kaas voor fondue meestal Emmentaler, plus Appenzeller of Gruyère. De Appenzeller Fondue, waarvoor alleen Appenzeller-kaas wordt gebruikt, is wijdverbreid in Zwitserland. In Frankrijk eet je de Savoy fondue, die bestaat uit Emmentaler, Comté en Beaufort. Er zijn ook prachtige fonduevarianten in Noord-Italië, waarvan sommige zelfs zijn verfijnd met truffels of champagne.

Soms wordt Tilsiter of Raclette-kaas gesmolten. Of wat dacht u van bergkaas, die u eenvoudig zelf kunt maken met onze startset? Gesneden kazen zoals Fol Epi geven de fondue ook een fijne toon en delicate smelt. De fondue krijgt een bijzonder romige smaak door toevoeging van zachte kaas, zoals Camembert, die je ook zelf kunt maken met de witte mal (Camembert) set uit onze winkel. Je ziet dus dat er geen grenzen zijn aan je fantasie en persoonlijke voorkeuren. Een goede reden om meer dan eens per jaar fondue te maken, vind je ook niet?

Zelf fondue maken

Fondue maken is geen kunst. Laat je inspireren door bovenstaande voorbeelden of mix simpelweg je favoriete kazen. Voordat de kaas wordt gesmolten, kunt u deze het beste raspen of raspen zodat deze gelijkmatig en zonder klonten oplost. Kaas voor fondue kan bijzonder goed worden geraspt als het in de koelkast is bewaard of misschien zelfs kort (niet langer dan een half uur) in de vriezer.

Goede kaasfondue heeft goede ingrediënten nodig. Vermijd daarom afgewerkte producten en geraspte kaas uit de zak. Voor de beste kaasfondue heb je niet veel nodig, dus let op de goede kwaliteit van de benodigde ingrediënten voor een bijzondere smaakbeleving.

Hoe maak je kaasfondue?

Zelf fonduekaas maken is eenvoudig. De basisingrediënten zijn kaas, de helft van de droge witte wijn, een teentje knoflook, zetmeel en peper en eventueel wat kersenwater. Traditioneel wordt kaasfondue geserveerd in een emaillen of keramische pot, de zogenaamde caquelon. Snij eerst het teentje knoflook doormidden en wrijf hiermee de binnenkant van de pot in. Vervolgens doe je de witte wijn in de kaasfonduepan en verwarm je deze. Een eetlepel maïs of aardappelzetmeel wordt voorzichtig in de geraspte kaas gemengd om te binden. Nu komt de kaas geleidelijk in de pot. Het moet gelijkmatig smelten onder constant roeren. Hiervoor kun je het beste een houten lepel gebruiken.

Zelfs als alles gelijkmatig is gesmolten, is het goed om af en toe te roeren. Desalniettemin zal er zich een korst op de bodem van de pot nestelen, die – voorzichtig verwijderd met een spatel – een extreem heerlijke afdronk vormt. Zodra de massa lekker romig is, wordt hij verfijnd met kruiden zoals nootmuskaat en peper. Probeer zeker onze kleurrijke pepermix. In sommige gebieden wordt een scheutje kersenwater toegevoegd aan de afgewerkte fonduekaas. Anderen drinken liever het glas kersenwater zodat de kaas niet zo zwaar in de maag zit.