Crowdfunding

Geld voor projecten door en voor gezinnen? Of liever gezegd Crowdfunding voor particulieren…

“Ik heb een idee en ik heb uw steun nodig om het uit te voeren!” – De laatste tijd leest men dergelijke oproepen steeds vaker in de nieuwsstreams van verschillende sociale netwerken. Dit is vooral gebaseerd op crowdfunding, een community-based vorm van projectfinanciering waar steeds meer creatievelingen en start-ups op vertrouwen. Crowdfunding biedt ook voor ouders ongekende mogelijkheden.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een innovatieve vorm van projectfinanciering waarbij veel mensen gezamenlijk een idee of een product financieel ondersteunen. De online crowd, d.w.z. de brede massa internetgebruikers, investeert in een project en maakt het zo mogelijk om het uit te voeren.
Niet alle crowdfunding is hetzelfde. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten crowdfunding, waarbij de verschillen tussen de afzonderlijke vormen vooral te maken hebben met de soort vergoeding die supporters krijgen voor hun financiële deelname aan een project:

 • Op aandelen gebaseerde crowdfunding: hier bestaat de tegenprestatie uit winstdeling in de ondersteunde startup of onderneming.
 • Op kredietverlening gebaseerde crowdfunding: hier worden microkredieten verstrekt tussen particulieren / bedrijven die met rente worden terugbetaald.
 • Op beloning gebaseerde crowdfunding: hier ontvangen de supporters immateriële of materiële beloningen, afhankelijk van de hoogte van de financiering.
 • Op donatie gebaseerde crowdfunding: het gaat vooral om een ​​goed gevoel en de supporters ontvangen voor hun steun een donatiebon.

Hoe werkt crowdfunding?

In de regel presenteren projecteigenaren hun ideeën op speciale internetplatforms die zorgen voor de nodige crowdfundinginfrastructuur. Dit omvat naast een knappe projectpresentatie o.a. ook de mogelijkheid om verschillende betalingssystemen te gebruiken en een duidelijk ondersteuningsbeheer. De crowdfundingplatforms behouden een commissie voor het aanbieden van deze infrastructuur. Vrijwel alle crowdfundingplatforms werken volgens het ‘alles of niets’-principe. Dit betekent dat de projecteigenaren hun geld pas krijgen als het streefbedrag binnen de vooraf gestelde tijd is bereikt.
Hoe kunnen ouders crowdfunding gebruiken?
Ouders kunnen crowdfunding in beide richtingen inzetten, namelijk als ondersteuner van innovatieve projecten of als initiatiefnemer zelf. Een blik op projecten van de afgelopen jaren laat zien hoe divers de ideeën kunnen zijn:

 • one earth kids: een enorm (162cm x 58cm), opvouwbaar, magnetisch speelboek met prachtige satellietbeelden van de aarde en meer dan 150 magnetische symbolen. Hierdoor kunnen kinderen op een speelse manier de wereld ontdekken.
 • Kookverhalen: een kookboek voor jonge vaders voor nieuwsgierige kinderen en moderne vaders, inclusief kookstrips en een kookboek om zelf te maken.
 • Primus. Zet Fidel op. Een school voor iedereen. Het beste voor iedereen.: Een alternatieve school kan extra personeel belonen met de hulp van de menigte.
 • Naturkita Baumberger Strolche: Een oudervereniging heeft financiële steun nodig om een ​​kinderdagverblijf te renoveren.
 • Hallo Ruby: een boek om kinderen te leren programmeren door middel van verhalen.
 • Kinderboek-app Meta Morfoss: een boek-app brengt het prachtige verhaal “Meta Morfoss” van Peter Hacks naar iPads en Android-tablets, voor kinderen in de leesleeftijd en voor literatuurliefhebbers.
 • Een goed bed voor een goed doel: op de Kumplgut Adventure Farm kunnen kinderen met kanker en ernstig zieke kinderen gratis ontspannen bij hun familie. Voor speciale zorg is een rondom gestoffeerd therapiebed nodig.
 • Mijn speelgoedkist: crowdinvesteren voor de verhuur van speelgoed in Duitsland.
 • Robo Wunderkind: Om de robotkit te ontwikkelen voor kinderen vanaf vijf jaar.
 • Schulbuch-O-Mat: het eerste open en gratis elektronische schoolboek in Duitsland – zonder uitgevers, zonder copyright, alles om vrij te gebruiken en te kopiëren.
 • Julie gaat naar het museum – Sisi: Na een bezoek aan een museum met haar 4-jarige dochter Julie, wilde Nora Rath-Hodann haar een leuk souvenirboek kopen in de winkel. Omdat er niets over was, heeft ze er nu zelf een gemaakt.
 • Muck – het ontdekkingsdorp: Een herderswagendorp in het natuurreservaat is bedoeld om mensen uit te nodigen om elkaar te ontmoeten en te ontdekken, en om stadskinderen en hun stadsouders de natuur in te leiden.
 • get2gether: op het “StarteDeinProjekt” -platform kunnen kinderen / jongeren zelfs hun eigen projecten realiseren, zoals het get2gether-project, dat Oostenrijkse jongeren in contact brengt met niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (UMF’s).
 • Zoals je ziet zijn er nauwelijks grenzen aan creativiteit, zelfs businessmodellen van en voor ouders kunnen via crowdfunding worden geïmplementeerd. Welke projecten ken jij? Welke zou je graag willen zien en ondersteunen?